Цените у нас падат заради коронавируса! Вижте с колко!

6

Мерките на правителството за обявяване на извънредно положение са логични и навременни. Но не трябва да има паника. Това заяви в сутрешния блок на bTV финансистът Румен Гълъбинов.

,,На практика коронавирусът е спусъкът, който отприщи всички натрупани проблеми в глобалната икономика, а рецесията е факт. Много е важно как ще се развият нещата през следващото тримесечие. Очаква се през този период да започне бавното и мъчително възстановяване на индустрията в Китай“, сподели още експертът.

По думите му родната икономика няма как да не бъде засегната, тъй като България е част от глобалната и европейска икономика.

Събеседникът му в студиото – финансистът Емил Хърсев, изрази мнението, че заради пандемията от COVID-19 световната икономика е в колапс, като дори сравни сегашната ситуация на финансовите пазари с т. нар. “черен понеделник“ от 1987 г.

,,Имаме срив на абсолютно всичко. Вчера задминахме по спад и световната икономическа криза от 2008 г. Падат курсовите на борсовите индекси, акциите на авиокомпаниите също се сриват на финансовите пазари“, посочи Хърсев.

В заключение двамата финансисти прогнозираха, че заради COVID-19 цените у нас ще спаднат с 20-30 стотинки. Те допълниха, че подобен спад се очаква в цяла Европа, който ще се задържи известно време. Глас.бг