Ето кои държави затвориха границите си ! Русия ,Канада и още важни неща за Коронавируса по света

8

Канада: Страната затвори границите си за всички чуждестранни граждани. Изключение ще се прави само за граждани на САЩ. Затварянето няма да засегне търговията на страната.

Русия: Страната ще ограничи достъпа на чужди граждани на територията си от 0:00 ч. на 18 март до 1 май 2020 г.

Ограничението за влизане в страната няма да важи за водачи на ТИР-ове, екипажи на въздушния, железопътния, морския и речния транспорт, членове на официални делегации, служители на дипломатически и консулски представителства в Руската федерация. В изключенията влизат и хора с дипломатически, служебни и обикновени частни визи, издадени във връзка с кончината на роднини, хора, постоянно пребиваващи на територията на Русия, както и такива, преминаващи транзитно през летищата.

Германия: Страната затваря повечето магазини и въвежда забрана за събиране на места за вероизповедание. Ще останат да работят само супермаркетите и други магазини за хранителни стоки, аптеките, пощенските станции, спестовните каси и фризьорските салони. Ресторантите ще бъдат затворени след 18 ч. Баровете, дискотеките, театрите, концертните зали, музеите също ще бъдат затворени на цялата територия на Германия.

Нощувки в страната няма да бъдат разрешени за туристически цели.

Франция: Франция налага карантина, според която се забраняват всякакви събирания и излизания. Само хранителните магазини и аптеки ще работят.

Париж затваря парковете до второ нареждане, за да намали риска от заразяване.

Швейцария: На 17 март в страната влиза в сила извънредно положение. Влизането е разрешено само на швейцарски граждани, чужденци с разрешено пребиваване в Швейцария и трансгранични работници.

Все още полетите към България не са отменени. Отменени са полетите към Италия и Испания.

Само магазините от първа необходимост в страната ще бъдат отворени, както и аптеки, дрогерии, банки, пощенски клонове, бензиностанции, администрация, ж. п. гари. Призовава се цялото население да спазва наложените рестрикции.

На сайта на Федералния офис по здравеопазване ежедневно се помества информация за ситуацията в Швейцария: https://www.bag.admin.ch/covid-2019

Беларус: Затворени са границите на Беларус с Полша, Украйна, Литва и Русия. Очаква се от 17 март 2020 г. границата с Латвия също да бъде затворена.

Националната авиокомпания „Белавиа“ е отменила полетите си до 25 държави.

Узбекистан: От 16 март Узбекистан затвори всички пътнически авиационни и автомобилни връзки. Железопътните пътнически връзки ще бъдат затворени след три дни. Забрана има за влизане на чуждестранни граждани в страната. Няма забрана за напускане на чуждестранни граждани, намиращи се в Узбекистан.

Посолството на България в Ташкент предупреждава българските граждани, които имат намерение да пътуват към Узбекистан, че в страната официално има регистрирани случаи на заразени с болестта COVID-19. Въздушните и сухопътни граници /без железопътния транспорт засега/ са затворени за чужденци от 16 март 2020г.

Република Корея: Правителство взе решение от 16 март, понеделник, да въведе специални процедури и по-стриктни гранични проверки за чужди (за всички видове паспорти) и южнокорейски граждани, които са посетили Европа през предходните 14 дни преди влизане на южнокорейска територия. Подчертава се, че това не са рестрикции за влизане в страната. Мерките ще включват специални коридори за пристигащите, проверка на температурата, попълване на информационна карта с координати за контакт в страната, качване на специална апликация за самодиагностика на телефона и подаване на информация за здравословното състояние до компетентните власти в продължение на 14 дни.

Саудитска Арабия: Саудитската пристанищна агенция временно забранява морските превози към 50 държави (27-те държави-членки на ЕС, Швейцария, ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Оман, Ирак, Ливан, Сирия, Египет, Южна Корея, Китай, Индия, Пакистан, Турция, Еритрея, Шри Ланка, Етиопия, Кения, Судан, Джибути, Сомалия, Южен Судан и Филипините). Забраната не важи за търговските, товарни и карго пратки.

Забранява се работата на обществените пазари и паркове, увеселителните центрове, фризьорските и козметични салони, както и магазините в МОЛ-овете, освен аптеките и хранителните магазини – супермаркети и хипермаркети. На ресторантите и кафенетата се позволява да приемат поръчки на храна за вкъщи, както и да извършват доставки.

На всички пристигнали в кралството след 13 март се налага двуседмична домашна изолация.

Индия: Индия обяви за невалидни всички издадени визи, считано от 13 март 2020 г. до 15 април 2020 г. Изключение се прави за дипломатическите и служебните визи, тези на служители на ООН и международни организации, работните визи и тези на членовете на авиоекипажи. Медицинският преглед при пристигане е задължителен. Чуждите граждани, който възнамеряват да пътуват до Индия по основателна причина, могат да се свържат с най-близката индийска мисия.

Визите на всички чужденци, които вече са в Индия, остават валидни.

На интернет страницата на Министерството на здравеопазването и семейното благосъстояние /МЗСБ/: https://www.mohfw.gov.in са публикувани препоръки към гражданите и информация за мерките на индийските власти за предотвратяване разпространението на COVID-19.

При здравословни оплаквания гражданите могат да се свържат с МЗСБ на денонощния телефон +91 113 978 046 или на email: [email protected] com.

Малдиви: Всички пътници и екипажи с история на пътуване през последните 14 дни до Китай, Иран, Италия, Южна Кория, Бангладеш, Испания и някои райони на Франция няма да могат да влизат и да преминават транзитно през Малдивите.

Всички туристически екскурзии се спират до второ нареждане. Забраняват се всякакви пътувания от курорти до обитавани острови и обратно за 14 дни. Чужденците, които вече са в хотели и къщи за гости, могат да останат до приключване на срока на резервацията им.

Актуална информация се подава на сайта на Министерството на здравеопазването: https://covid19.health.gov.mv/en/

Шри Ланка: От 14 март 2020 г. страната спря предоставянето на визи при пристигане в страната до второ нареждане, чрез електронната система ЕТА за притежателите на обикновени паспорти, с изключение на страните, освободени от ЕТА (Сингапур, Малдивите и Сайшелите). Това решение не важи за притежателите на дипломатически, официални и служебни паспорти.

Всички видове вече издадени визи, разрешителни за кацане за граждани на Южна Корея, Иран, Италия, Катар, Бахрейн, Франция, Испания, Германия, Дания, Нидерландия, Швеция и Австрия са отменени за срок от 14 дни няма да бъдат допускани до територията на страната до 29. 03. 2020 г. Това се отнася и за гражданите на тези страни и с история на пътуванията до изброените страни през последните 14 дни.

На страницата на Министерството на здравеопазването се публикува актуална информация и препоръки, във връзка с епидемията от COVID-19: http://www.epid.gov.lk/web/index.php?lang=en

Бангладеш: МВнР на страната информира, че всички пътници от Европа, без Великобритания няма да бъдат допускани до територията на Бангладеш. До второ нареждане всички пътници, пристигащи от други засегнати от COVID-19 страни се поставят по карантина за 14 дни. Спира се издаването на всички визи, издавани при пристигане. Чужденците, пребиваващи в страната имат възможност да удължат визите си с три месеца.

Малайзия: С цел възпиране на разпространението на новия коронавирус всички международни срещи, спортни, социални и религиозни събития ще бъдат отменени или отложени след началото на април.