Русия: САЩ да унищожат ракетните си установки в Румъния

ror6

Искането е с цел САЩ да спазват сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег

Руското министерство на отбраната заяви, че САЩ трябва да унищожат ракетните си установки МК-41, разположени в Румъния, за да спазват сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, предаде агенция Ройтерс (Reuters).

В изявлението се казва, че

Вашингтон трябва да унищожи по същата причина и ударните си дронове.

Министерството на отбраната съобщи, че е повикало американския военен аташе в Москва, за да му връчи нота с искането на Русия.

Русия преустанови участието си в ракетния договор през уикенда, след като САЩ обявиха, че ще се изтеглят от него след шест месеца, ако Русия не престане да го нарушава. Москва отрича да нарушава договора.

„Министерството на отбраната на Руската федерация предлага на американската страна в периода до прекратяването на срока на действие на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег да вземе необходимите мерки за връщането си към стриктното спазване на договора, като унищожи разположените на суша универсални пускови установки МК-41, които са

разработени за изстрелване на крилати ракети „Томахок“,

и ударните безпилотни летателни апарати, попадащи с характеристиките си под определението на договора за крилата ракета с наземно базиране“, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

ДЛРСМО е сключен през 1987 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Споразумението забранява на САЩ и Русия да разполагат в Европа наземно базирани ракети със среден и малък обсег (между 500 и 5500 километра).

Според Вашингтон Москва нарушава договора, по-конкретно с наземно базиране на крилатата ракета „Новатор“ 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО) – обвинения, които руската страна отрича.