Ескалация – Франция отзова посланика си в Италия

ror8

Париж: действията на Рим са „безпрецедентни” за периода след края на Втората световна война

Министерството на външните работи на Франция отзова посланика си в Рим за консултации след серия от „провокации” от управляващото в Италия правителство.

„В продължение на няколко месеца Франция бе обект на многократни обвинения, неоснователни атаки и странни претенции”, се казва в изявление на министерството, в което описва действията на Рим „безпрецедентни” за периода след края на Втората световна война.

Напрежението между Франция и Италия ескалира от юни миналата година насам, когато „Движение 5 звезди” и „Лига” съставиха коалиция в Рим.

Последният от серия инциденти датира от вторник, 5 февруари, когато вицепремиерът на Италия Луиджи ди Майо се срещна с представители на движението на „жълтите жилетки”, протестиращи срещу френския президент Еманюел Макрон. Срещата се състоя близо до Париж.

Луиджи ди Майо коментира след ескалацията, че срещата му с протестиращите е била легитимна и не е целяла провокация.

„За мен това не беше провокация срещу настоящото френско правителство, а важна среща с политическа сила, с която споделяме много неща, включително нуждата от пряка демокрация за даване на повече власт на гражданите”, написа италианският премиер във Фейсбук.

„Имам правото да водя диалог с други политически сили, които представляват френския народ”, добави той.

Ди Майо подчерта, че Италия е приятел и съюзник на френския народ и че е готов да се срещне с представители на френското правителство за преодоляване на разногласията.