Тръмп призова американците: Прекъснете за15 дни социалните си дейности, възможна е рецесия

11

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе нова агресивна стъпка за ограничаване на коронавируса в САЩ, като призова сънародниците си да преустановят за 15 дни повечето си социални дейности и да не се събират па повече от 10 души на едно място, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Обявявайки нови указания на създадената от него специална работна група за борба с коронавируса, президентът каза, че хората трябва да избягват ненужните пътувания и да не посещават барове, ресторанти или спортни центрове.

На фона на сривове на борсите Тръмп предупреди, че е възможна рецесия. Такъв развой би навредил на шансовете му за преизбиране през ноември, отбелязва Ройтерс.

Пред журналисти в Белия дом Тръмп вчера каза, че правителството му се е съсредоточило върху овладяването на здравната криза. Президентът изрази убеденост, че веднъж щом разпространението на вируса бъде спряно, американската икономика ще навлезе в период на „страхотен подем“, отбелязва Асошиейтед прес.
Специалната работна група за коронавируса прикани младите хора да спазват новите указания, въпреки че рискът да се разболеят сериозно при тях е по-малък
Решихме да въведем по-строги мерки и да парираме заразата сега, каза Тръмп. Той нарече вируса „невидим враг“ и прогнозира, че до юли, август или по-късно най-тежката част от кризата може да е отминала.

„С няколко седмици целенасочени действия можем да преодолеем кризата и то бързо“, каза той.

Президентът обеща също федерална помощ за авиокомпаниите, които търпят тежки загуби поради пандемията. Той заяви „100 процента подкрепа за авиокомпаниите“.

Тръмп каза още, че губернаторите, в чиито щати има нужда от респиратори, маски и други средства за медиците, трябва първо да се опитат да решат проблема сами, преди да се обърнат за помощ към федералното правителство