Поредна схватка между БСП и ГЕРБ заради „Ало, Банов съм“

ror3

Елена Йончева обвини Бойко Борисов, че „не само отказва коментар, но отказва да поеме политическа отговорност“

Депутати на БСП и ГЕРБ влязоха в поредната словесна схватка по аферата „Ало, Банов съм“, предаде БГНЕС.

БСП иска премиерът Бойко Борисов да поеме своята политическа отговорност по случая за ремонта на Ларгото. Това коментира говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева на брифинг в парламента, цитирана от БТА. Първо да си каже мнението по този случай, а след това и дали ще предприеме смяна на Боил Банов като министър на културата, уточни тя.

Преди седмица Йончева пусна аудиозапис, който според нея доказва участието на Боил Банов, в качеството му на заместник-министър на културата през 2016 г., в опит да бъде опростена неустойка на строителна фирма, работила на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика”, намиращ се в центъра на столицата.

Министерството на културата изгуби отново делото за неустойка на Ларгото, посочи Йончева. „Изводът на съда е, че обектът е бил предаден в срок, поради което строителят не дължи неустойка на Министерството на културата. Това потвърждава достоверността на разговора, който стана публично известен като „Ало, Банов съм“, коментира Елена Йончева.

Премиерът Бойко Борисов отказва да вземе отношение, че негов министър е давал указания за подправяне на документи, за да си спести една фирма 700 хиляди лева, посочи тя. „Министерството губи пари на гражданите, а на Борисов му е все едно“, коментира Йончева.

Борисов не само отказва коментар, но отказва да поеме политическа отговорност, добави тя.

Йончева отбеляза, че според оповестени вчера социологически данни, 71% от българите искат разследване на корупцията по най-високите етажи на властта. „На този фон днес сме свидетели единствено на мълчанието на Борисов“, коментира тя.