След разговор с Борисов: Манфред Вебер: Уважаваме протестите, но изборите ви са през март

18

След разговор с Борисов: Манфред Вебер: Уважаваме протестите, но изборите ви са през март

Председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента отбелязва, че правителството е напреднало по теми като влизането в Еврозоната и напредъка по Шенген

Председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер е разговарял с премиера Бойко Борисов. Това става ясно от негово съобщение в Туитър.

Оценката на Европейската комисия за върховенството на закона е справедлива, като казва, че има нужда от още подобрения, пише Вебер.

И посочва, че е провел положителен разговор с българския премиер.

„Добър разговор с Бойко Борисов за България днес. Оценката на ЕК за върховенството на закона беше честна, показа, че има нужда от подобрения. Така или иначе, правителството показа прогрес по много теми и така помага за прогреса на България към Еврозоната и Шенген. Уважаваме протестиращите, но редовните избори през март ще решат”, написа в Туитър председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер точно преди дебата.

Вебер отбелязва още, че правителството е напреднало по теми като влизането в Еврозоната и напредъка по Шенген.

Манфред Вебер коментира и антиправителствените протести у нас, като отбелязва, че уважава протестиращите, но решението за бъдещото управление на България са редовните избори през март идната година.

Ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) е решило да не се дава думата на своя евродепутат Радан Кънев („Демократична България“) в дебата за върховенството на закона в България, въпреки че той бе сред неговите инициатори. От България думата ще получат само представителите на ГЕРБ в Европейския парламент – Андрей Ковачев и Андрей Новаков.

„Решението на ръководството на групата на ЕНП е да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешния дебат. Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава”, коментира Кънев пред EURACTIV.

Той допълва, че на днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, ще направи последен опит да убеди ръководството на групата, „че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци“.

Ако въпреки това не получи думата, той ще се възползва от възможностите си да внесе писмено изказване по дебата. „С него ще изложа гледната точка на тези две трети от българските граждани, които подкрепят протестите и се обръщат към Европа с призив за подкрепа на законността и свободата”, обясни той.

В дискусията ще вземат участие над 20 говорители – представители на съвета, на комисията и на ЕП. Ще говори зам. -председателят на ЕК Вера Йоурова, председателят на комисията по основни права и граждански свободи (LIBE) Хуан Фернандо Лопез Агилар, българските евродепутати Елена Йончева (ПЕС/БСП), Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) и Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) и депутати от всички парламентарни групи.