Европарламентът с дебати около върховенството на закона в България

19

Европейският парламент дебатира върховенството на закона и сигуацията в България, като за първи път дискусията ще завърши с приемане на резолюция. Дебатите са по инициатива на евродепутати, като от българска страна искането те да се състоят бе подкрепено от Радан Кънев („Демократична България/ЕНП) и Елена Йончева (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите), предаде clubz. bg.

По-рано днес стана ясно, че Кънев няма да може да направи изказване в залата – групата на ЕНП е предпочела от българска страна да говорят евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков. За това съобщи самият Кънев. „Решението на ръководството на групата на ЕНП е да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешния дебат. Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава“, заяви той и обяви, че ще направи последен опит „да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци“.

Лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер пък съобщи в Twitter, че е говорил с премиера Бойко Борисов днес.

„Добър разговор с Бойко Борисов за България днес. Заключенията на ЕК за върховенството на закона са справедливи, показващи, че са нужни допълнителни усилия. Но правителството напредна по много от темите, което помага по пътя към европо и Шенген. Протестиращите заслужават уважение, но редовните избори през март ще решат“, пише Вебер.

Резолюцията за България обаче ще бъде гласувана след три дни – в четвъртък, 8 октомври. Предложението за нея бе одобрено на 1 октомври от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Гласуването бе предшествано от разгорещени дебати. След това българските евродепутати си размениха нападки и обвинения.

Текстовете обаче могат да бъдат променени. Очаква се мнозинството в ЕНП, от която е част ГЕРБ, да гласува „против“ нея, а от българските евродепутати това вероятно ще направят и „патриотите“ и консерватори в европейската институция Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

В резолюцията евродепутатите призовават Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), или мониторингът, над България да продължи. Това трябва да стане, докато все още няма нов функциониращ механизъм, обхващащ всички страни членки. В рамките на мониторинга ЕК трябва да наблюдават съдебната реформа и борбата с корупцията у нас. Също така се отбелязва, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за общността. Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната. Отчита се, че по оценки на международни организации състоянието на медиите у нас се влошава. Говори се и за съпричастност към протестите. Днес е техният 89-и ден в София, като исканията остават същите – оставки на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Пак днес Велислав Минеков от т. нар. Отровно трио е в Брюксел, участва и в протест пред Европарламента със съграждани преди вечерния дебат в първия ден от пренарната сесия.