Париж затваря баровете и повишава нивото на риск до максимум

21

Париж ще затвори напълно всички барове, след като френското правителство повиши предупреждението за коронавирус в града до максимум след продължителен период на поддържане на висок процент от заразени с коронавируса, предаде БГНЕС.

Пълните подробности за новите ограничения ще бъдат обявени в понеделник и ще продължат две седмици, съобщиха от кабинета на премиера Жан Кастекс. В неделя Франция съобщи за 12 565 нови случая на COVID-19. А Марсилия затвори барове и ресторанти миналата седмица.

Максималното ниво на предупреждение във Франция влиза в сила, когато степента на инфекция в дадено населено място надвишава 250 на 100 000 души и поне 30% от леглата за интензивно лечение са заeти от пациенти с коронавирус, предаде Би Би Си.

“Тези мерки, необходими в борбата за ограничаване разпространението на вируса, ще се прилагат за Париж и трите департамента, непосредствено заобикалящи го, за период от две седмици”, обясниха от правителството.

Ресторантите в града ще трябва да въведат нови санитарни разпоредби, за да останат отворени, а университетските лекционни зали трябва да са не повече от наполовина пълни. Ресторантите и бистрата, които предлагат храна, както и алкохол, могат да останат отворени, стига да спазват правилата за социално дистанциране на клиентите си и да затварят в 22:00 часа.