България е посочена за пример от всички за навременните, бързи и правилни мерки срещу коронавируса

2

България е посочена за пример от всички за навременните, бързи и правилни мерки, взети срещу разпространението на коронавируса. С това се похвали премиерът Бойко Борисов след
консултативно заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването

„Към нас нито една претенция или забележка нямаше от Съвета и ЕК, от колегите“, каза той. По думите му мерките, които България въведе още на 28 февруари, една по една се предприемат от всички страни в ЕС.

„Някои са много закъснели и заради това сега действат панически, прибързано, а някои държави буквално рушат репутацията на ЕС“, отсече Борисов.

Според него в България положението е по-добро и защото няма мигрантски натиск.

„Има държави в ЕС другите държави комбинацията от нелегални мигранти и коронавирус, създава невероятни трудности и невъзможност да се справят“, каза той.

Премиерът призна, че единственото до момента лекарство е асоциализацията.

Борисов съобщи, че на днешното заседание лидерите на страните от ЕС са взели решение да бъдат затворени границите на Съюза за граждани на трети страни.

Чака се само датата.

По думите му абсолютно ще бъдат забранени пътуванията с цел туризъм.

Камионните със стоки обаче ще продължат да пътуват из европейските пътища, за да снабдяват със стоки.

„За нас е много важно, защото имаме голям износ, важно е да не счупим икономиката, защото спрат ли се нашите доставки, чуждите фирми бързо ще се реорганизират и ще загубим“, призна той.

Освен това ЕС ще поръчва маски, защитни облекла, ръкавици, лекарства, тестове, респираторните апарати и ще ги разпределя на страните.

Отделно всички фабрики у нас, които могат да произвеждат такива облекла, ще реорганизират производството, защото търсенето е огромно.

Бойко Борисов съобщи още, че тази нощ всички наши сънародници, които неправомерно са спрени на границата на Полша, Хърватия, Унгария, Словения и други страни ще бъдат прекарани през тях с полицейски екскорт.

„На две групи бедстващите хора ги деля – едните, които се прибират и са абсолютно неправомерно спрени по граници и други като авантюристи, когато целият свят набираше страх то коронавируса, те си тръгнаха на екскурзия“, каза още той.

Премиерът предупреди тези, които се връщат незабавно да се приберат вкъщи и в следващите 14 дни да не се виждат с близките си, иначе ще понесат силата на закона.

„Ще бъде изключително строги, не е приятно да се затваря един град, да се харчат ресурси“, призна той.

dnes.bg