Македонците излязоха на протест заради мръсния въздух

picture2

Редица македонски градове страдат от силно замърсяване на въздуха. Около 1000 души излязоха на демонстрация в Скопие с искане властите да вземат мерки, предаде Франс прес, цитирана от bTV. Частиците с диаметър над 2.5 микрона са опасни за здравето, защото проникват дълбоко в белите дробове. От повече от месец концентрацията им в редица македонски градове е значително по-висока от предвиденото от европейските норми равнище от 40 микрограма на куб. м.

В столицата Скопие тази концентрация е 254, в северозападния град Тетово -368, в западния Кичево – 204, а в централния Велес – 103. Събралите се пред сградата на правителството в Скопие демонстранти настояха за твърди мерки за ограничаване на замърсяването, предизвикано най-вече от необичайно мекото за зимния сезон време.

Сред другите причини за замърсяването в столицата са отделяните от колите газове и използването на въглища за отопление. Демонстрантите мерки настояват за ограничаване на автомобилното движение в градска среда, спиране от движение на колите с дизелови двигатели и затваряне на остарелите заводи, които допринасят за замърсяването.

Властите от своя страна призоваха населението, главно болните, бременните жени и децата, да ограничат излизанията си навън. В Босна в четвъртък училищата в Сараево бяха затворени заради значителното замърсяване на въздуха, което е засегнало и други градове в страната в последните седмици.

Скопие и Сараево са заобиколени от планини и въздушната циркулация рязко се забавя в периоди на стабилно време, отбелязва АФП.