Вучич: Сърбия може да се възползва от обтегнатите руско-турски отношения

picture3

Сърбия има много планове за засилване на икономическото сътрудничество с Русия във всички области, коментира премиерът на страната Александър Вучич пред агенция „Спутник“. В интервю, публикувано на сайта на агенцията, той коментира, че Сърбия може да извлече ползи от обтягането на отношенията между Анкара и Москва

Вучич посочи, че по отношение на селскостопанските стоки Сърбия е успяла да заеме своя ниша на руския пазар, а след санкциите срещу Турция – възможностите ще бъдат още по-големи. Припомняме, че по-рано днес вицепремиерът Аркадий Дворкович коментира, че Русия ще разшири санкциите срещу Анкара.

Сръбският премиер обаче посочва, че усилията трябва да са насочени към износ на преработени храни, а не толкова на сурови – ябълки или домати, които сега Сърбия изнася към Русия.

Очакванията са, че тези подробности ще бъдат уредени по време на посещението на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин в Белград. Тогава ще бъдат обсъдени и възможностите за съвместни дружества в различни области, като например строителството, навлизане на руски инвестиционни фондове в Сърбия, както и дългосрочни договори за доставки на хранителни продукти за руската армия, посочи още Вучич.

„Всичко е на масата, във всички области на обществения живот са отворени въпросите на нашето сътрудничество“, каза той. Сръбският премиер посочи за пример съвместната работа в областта на промишлеността, селското стопанство и военната индустрия – ремонт на руски хеликоптери и т.н.

През 2015 година имахме много проблеми – и ние, и Русия, с курса на валутата и тежки проблеми, които наследихме от 2014 година“, отчете още сръбският премиер и допълни, че се надява 2016 година да бъде по-добра. Постигането на споразумение с Русия ще бъде от огромно значение за Сърбия и ще спомогне за засилване на стокообмена, допълни още той.

Вучич коментира още и предстоящото посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в Сърбия. То е планирано за април 2016 година и ще бъде от голямо значение за по-нататъшното сътрудничество и сигнал за подобряване на отношенията между двете страни, посочи още сръбският премиер.