Кери: Главното предизвикателство и през 2016 година ще бъде Сирия

picture6

Главно предизвикателство за външната политика на САЩ и през следващата година остава въоръжения конфликт в Сирия. Това заяви държавният секретар на САЩ на САЩ Джон Кери в статия във вестник „Бостън Глоуб“, цитиран от БГНЕСС. Кери посочва, че световното общество има възможност да укрепи през 2016 г. успехите, постигнати до момента при решаването на някои ключови международни проблема.

Сред тях най-важно е споразумението за борба с глобалното затопляне на климата, постигнато по-рано в Париж, счита Кери. Главно предизвикателство за външната политика е конфликтът в Сирия, провокирания от него наплив от бежанци и екстремизмът. Той обясни, че американската стратегия за сирийската криза е в три части.

Първата – активизиране на борбата с терористичната организация „Ислямска държава“ в състава на създадената за това коалиция. Втората – това е работата на САЩ с партньорите им, за да не се допусне разпространение на насилието в Близкия изток, както и загриженост за бежанците и другите пострадали от конфликта в Сирия. Накрая Русия и САЩ с подкрепата на други държави започнаха обновена дипломатическа инициатива, за да осигурят деескалация на конфликта в Сирия, да съдействат за политически преход и да изолират терористите. Той посочи, че тази дипломатическа инициатива е позволила да се изготви график за преговори между сирийската опозиция и правителството на страната.

Кери все пак признава, че препятствията за мира в Сирия остават „зашеметяващи“. Международната общност обаче трябва да продължи да се опитва да постигне урегулиране в Сирия. Той изрази увереност, че завършващата година показва, че международната общност е способна да се обедини и да търси решение дори на най-сложните проблеми.

Парижкото споразумение за противодействие на измененията в глобалния климат, сключването на ядрената сделка с Иран, подписването на договора за създаване на Транс Тихоокеанското партньорство (ТТП), както и подновяването на дипломатическите отношения с Куба са главните постижения на световните лидери през 2015 година. Такова мнение защитава държавният секретар на САЩ Джон Кери в статия, публикувана във вестник Boston Globe, пише „Фокус“.

„Нищо не е по-важно от наскоро сключеното глобално споразумение в Париж за предотвратяване на най-вредните ефекти на климатичните промени“, пише Кери. Като са привлекли Китай, водещият замърсител с парникови газове в света, и като са поставили акцента върху невероятния икономически потенциал на технологиите за производство на чиста енергия, световните лидери са успели да сключат едно споразумение, „което изпраща правилното послание до всички“, отбелязва още американският топ дипломат.