Каракачанов за интеграцията: Не може да има две Българии

ror1

„Ако се примиряваме с това, че има хора, които не искат да спазват закона, държавата е загинала”, заяви вицепремиерът по повод изготвената от него концепция за интегриране на ромите

„Не можем повече да се примиряваме с този двоен стандарт. Не може да има две Българии. Едната – на тези, които работят, учат, плащат данъци, които се страхуват да имат 9 деца, и другата България, която се изгражда на базата на безотговорността“.

Такива бяха думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който гостува в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

„Ако се примиряваме с това, че има хора, които не искат да спазват закона, държавата е загинала”, добави още Каракачанов.

Повод за думите на Каракачанов е изготвената от самия него Концепция за нови ограничения и задължения за ромския етнос, както и административни санкции, която той коментира в студиото на телевизията.

Документът предизвика сериозна полемика в обществото и сред политическия елит.

„Концепцията беше коментирана от хора, които дори не са я прочели. Някои журналисти и политици предпочитат да лицемерничат, отколкото да четат”, каза Каракачанов.

„По-добре е в коалицията да не се ревнуваме, а да се разбираме“, отговори вицепремиерът на Валери Симеонов, който преди ден обяви, че е преписал програмата на НФСБ, но я е насочил само към циганите, а проблеми с гета и неграмотност има и сред българите. Основните критики към предложението му дойдоха от НФСБ и ДПС.

„Трябва да принудим държавния апарат да работи”, продължи военният министър.

„Не може да гледаш на обитателите на гетата като на евтин резервоар на гласове”, каза още той.

Каракачанов поясни, че целта на изготвената от него концепция е да осигури контрол над съществуващото законодателство. По думите му мерките дори са „меки” в сравнение с други държави.

„Има страни, в които децата се отнемат от родителите, ако те не се грижат за тях”, каза Каракачанов и поясни, че у нас помощите биха могли да се дават в натура, за да е сигурно, че се използват от децата.

За една от най-оспорваните мерки, записани в документа – безплатни аборти за майките, оставили две или повече деца в институции, Каракачанов уточни, че предлага възможност за доброволен избор. Освен това, щели да се организират и безплатни ограмотителни беседи за възможностите за предпазване от бременност.

„Законодателството в случаите с деца, които просят и проституират, не се спазва”, каза още вицепремиерът.

Той смята още, че при предоставянето на жилище на роми, те трябва да участват със собствен труд в изграждането и ремонта му.