Как ще следят горивата от танкера до резервоара

ror2

Министър-председателят Бойко Борисов и експерти демонстрираха системата за видеонаблюдение

Системата за видеонаблюдение на търговията с горива беше демонстрирана в петък. Чрез камери с висока резолюция държавата ще следи пътя на дизела и бензина от танкерите буквално до резервоарите ни.

В момента всички сигнали за злоупотреби се събират на едно място – специален контрабанден център.

Информацията идва от „Морската администрация“, „Гранична полиция“, ДАНС, данъчните и митниците, информира NOVA.

Създателите на системата са категорични, че човешка намеса в нея не може да има. Чрез нея ще се следят всички граници на страната. Идеята е борбата с контрабандата при горивата да постигне резултати като при цигарите, където, според премиера, незаконната търговия е намаляла от 34 до под 5%.

„Очаква се с новоизградения център да се изсветли сивият сектор в търговията с горивата.

Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското му положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри“, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Премиерът Бойко Борисов заяви, цитиранот БГНЕС, преди демонстрацията: „Не само широката публика, но и политиците имат нужда да знаят повече за движението на петрола от танкера до бензиностанцията. Екипите на ДАНС, ГДБОП ще работят съвместно в строго изолирано помещение. По този начин екипите ще се стиковат по-бързо при проверките. Досега поради липсата на стиковка, не е това ефектът, който искаме“.

„Неслучайно казах политиците да си мерят приказките. Затова искаме да покажем на българските граждани как от танкера до бензиностанциите върви горивото. Направихме го контрабандния център, както се оказа в битката с цигарите, битката с алкохола,

всяка една институция работи, но луфтовете между тях са много големи.

Затова направихме този център, където цялата информация е на едно място. Да може да се ползват масивите на всяка една държавна агенция. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска. Агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място“, подчерта Борисов.

Той добави: „За широката публика не знам какво е известно, но понеже и за законодателната не е известно и чуваме приказки как са изпуснати милиарди, поканили сме тук и депутати. Всичките тези сигнали ги докарахме в София, сега ако някой каже нещо – вижда и проверява“.